2013. július 30., kedd

Fagyi



Tegnap olvastam, hogy állítólag a skandinávok - köztük a finnek - a legnagyobb fagyi fogyasztók Európában (12 liter a fejadag egy évre). Miért pont ők?

Biztosan nem az olcsósága miatt fogyasztanak ennyit, mert 1 gombóc finn fagyi átlag 3 euró/gombóc. (Kettő már "csak" 4,5...)

Igaz, a gombóc nem akkora mint otthon, hanem legalább kétszer akkora, szóval jóval nagyobb egy teniszlabdánál és tökéletes gömböt képesek formázni a hozzáértő fagylaltárusok. 

A fagylalt állaga pedig szintén a teniszlabdához hasonlatos: kőkeményre fagyasztott jéggolyó, ami elég lassan olvad, mivel a hőmérséklet még így nyáridőben is igen ritkán kúszik 25 fok fölé. E kolosszális méretű finomságot Szonjának a harmadik nyalintással sikerült a földre küldenie a tölcsérről. Egyben. És ez a jelenség - mint kiderült - nem egyedi, mert elég sok helyen láttam már földön árválkodó fagyikupacot. Sőt, az egyik kedves fagyiárus fiatalember fel is hívta rá a figyelmünket, hogy ez bizony gyakori baleset. Tegnap egy 8 év körüli szőke kislány fém(!!!) fagylaltoskelyhe tört ketté a nagy kanalazásban és landolt a hatalmas csokigombóc a földre. Rutinos apuka fogta a kehely letört lábát és elment megmutatni a kiszolgálónak, aki elnézést kért és azonnal kárpótolta őket egy új, eredeti méretű (vagy még annál is nagyobb) adaggal, majd 5 perc múlva feltakarította a pórul járt, még mindig fagyos gombócot a földről.

Szóval az abszolút első helyezés a méret-hőmérséklet-ingyen pótgombócok számával magyarázható. Tudtommal Norvégiában és Svédországban (a másik két dobogós helyen) sem magasabb a hőmérséklet, így hasonló taktikájuk lehet a mértéktelennek tűnő fogyasztásra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése