2015. május 21., csütörtök

Otthonteremtés


Kiskertünk lévén, nagy gondot okoz, hogy hová is ültessünk fákat. Mert hol a kerítés hol a járda, hol a kocsibeálló, hol az emésztőgödör, hol a kert fölött átfutó vezetékek vannak útban. A terv az, hogy ha fa lesz, akkor madarak is jönnek. Mert madáretetőt hiába raktunk ki pár éve a kerítésre, oda csak a darazsak és óriás legyek bútoroztak be. Tücskök, bogarak, pókok, poloskák, imádkozósáskák paradicsoma a kertünk. Nyaranta még egy kacsafarkú szender is fel szokott bukkanni a levendulás körül. És nincs is ezzel baj. Sőt! Biztos épül szálloda idén nyáron is Iminek (az imádkozósáskának) és barátainak. Pocok és a vakond viszont dolguk végeztével tavaly odébbálltak. Lehet, hogy a földben élő óriás pók barátunkkal találkoztak, aki pár éve visszahozta a lyukba ejtett táblakrétát. Na vele azért nem biztos, hogy szívesen találkoznék... csak a kukucskáló szemeit látom néha ahogy követ a tekintetével locsolás közben. Vagy egy-egy lábát kilógatva a lyukból integet utánam. De teljes mivoltában még nem volt hozzá szerencsém. Jobb a békesség.

Mivel mostanság jutottunk el az aktív kertrendezés fázisba, el is dőlt, hogy kicsi fákat tudunk csak kiültetni. Idén vasárnapra esett a madarak és fák napja - arra gondoltunk, hogy itt a remek alkalom! De hamar elmúlt a lelkesedés, mert vasárnap ugye ne vásárolgasson az ember. Hétfőn viszont úgy jött ki a lépés, hogy egy kertészettől nem messze koccant belém egy BMW, így amíg a segítségre vártam, addig be lettem parancsolva a kertészetbe lehiggadás céljából és ott azonnal beleszerettem a kis gömbfává metszett fehér-rózsaszín színben pompázó japán fűzbe. Egyből kettőt kértem, de egyelőre csak nagyobb cserépbe ültettem át őket és a garázsajtó két oldalán nagyon jól mutatnak.

Igazság szerint hetek óta figyelem, hogy cikáznak a kertek fölött a rigók, rozsdafarkúak, vörösbegyek, verebek, szarkák. Így az is feltűnt, hogy pár napja látványosan megnőtt a forgalom nálunk is. Úgy tűnik működik az elképzelés és a másfél méteres kis fákat is szívesen célba veszik a madarak. 
Éééés tegnap este felfedeztünk, hogy a nagy forgalom oka bizony a fészekrakás! Az ötven centis kis lombkorona egy feleakkora fészket rejt! Megágyazva puha kis béléssel. Még sosem láttam ilyen otthonos madárfészket. Főleg szemmagasságban. és főleg nem a saját kertemben. Kíváncsian várom, hogy kiderüljön, hogy rozsdafarkú vagy vörösbegy család lesz benne. Méretéből adódóan szarka biztosan nem. És gólya sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése